La sisena edició d’Orígens s’engega, per part de l’Ajuntament de la Ràpita, amb noves iniciatives de les entitats i les associacions i la col·laboració del veïnat. Prop de trenta entitats participen en aquesta edició que contempla més de noranta activitats al barri mariner durant els dies 7, 8 i 9 d’octubre. En la sisena edició prenen protagonisme, juntament amb les arrels pageses i marineres, els 120 anys de Sebastià Juan Arbó. L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, declara que “Orígens torna en més força i il·lusió que mai perquè els rapitencs i rapitenques puguem reviure les nostres arrels marineres i pageses”.

Per commemorar els 120 anys del naixement de l’escriptor rapitenc, el Quadern de Ribera que es publica enguany tracta ‘Els orígens de Tianet al Xicago’, el qual es presentarà a l’acte d’inauguració a l’escenari de l’Arenal. Al voltant de Sebastià Juan Arbó s’han organitzat dues rutes literàries a càrrec de Pep Carcellé i la gimcana enigmàtica ‘Buscant a Tianet’.

Dins de la celebració d’Orígens, es farà oficial l’agermanament entre les poblacions d’Arenys de Mar i la Ràpita, i de les seves confraries de pescadors, amb la presència al municipi de membres del consistori d’Arenys de Mar i de pescadors del municipi. L’agermanament neix per les relacions que van sorgir entre ambdós municipis a finals dels anys 40 i fins als anys seixanta, ja que el port que més famílies rapitenques va acollir fou el d’Arenys de Mar. 

Caparrós apunta que “agermanar-nos amb Arenys de Mar és la forma que tenim de mantenir vives les relacions i reforçar els lligams entre les confraries de pescadors i els ajuntaments, així com de valorar l’esforç i l’emprenedoria de generacions passades que van permetre el desenvolupament i creixement econòmic de la Ràpita”.

Entre les activitats que es concentren al barri del Xicago hi ha demostracions d’oficis, jocs tradicionals, ballades, actuacions, concursos, tallers o presentacions literàries. Com a plats forts nocturns destaca el concert del divendres a càrrec de l’Agrupació Musical Rapitenca i l’Esbart Dansaire Rapitenc amb motiu dels seus aniversaris; l’espectacle ‘Del faristol a l’oblit’ amb l’Euterpe banda de música de Falset i la Clavellinera grup de danses que tindrà lloc el dissabte; el concert de Lo Suís, Rosaleda i Ruso a la placeta dels Orígens el mateix dissabte; i l’espectacle ‘Canyes i fang’ amb la Rondalla Suc d’Anguila i Paracota, que acomiadarà el cap de setmana.

El regidor d’Identitat, Rafa Balagué, afegeix que “hem pogut programar una norantena d’activitats, que entre les quals hi ha noves iniciatives i nous espais, gràcies a la voluntat i les ganes de les associacions i entitats de la Ràpita i, també, del veïnat del barri que cada any s’implica per fer-ho possible”.

Com a novetat, neix una trobada de tots aquells que van anar a França a treballar a l’arròs i a la verema. Així com una segona subhasta de peix al Parc de Garbí seguida de la demostració de pesca del rossegall a la platja de Pipi i acompanyada d’una torrada de cabeçuts. A més, per primer cop, hi haurà la recreació d’una boda de l’època, partides bingo, una regata de muletes per colles, un campionat de buti i una demostració de com es treien les embarcacions de pesca a la platja amb l’ajuda de cavalls. També aquesta edició torna el pailebot Santa Eulàlia després de diversos anys sense venir.

Pin It on Pinterest

Share This