Una demostració a la platja del Garbí recuperarà el «rossegall», una art de pesca pròpia de la Mar de l’Ebre ja desapareguda

La tercera edició d’ «Orígens» portarà als carrers del barri mariner de la Ràpita més de 80 activitats en les quals participen un total de 45 entitats del municipi durant els pròxims 11, 12 i 13 d’octubre. «Orígens» és un esdeveniment cultural que escenifica les tradicions i les arrels marineres i pageses de la Ràpita. Gràcies a la gran participació dels veïns i veïnes del municipi, el barri del Xicago recupera per un cap de setmana l’ambient que es vivia als mateixos als inicis del segle XX, època de més creixement de la vil·la de la Ràpita.

Després de consolidar els principals escenaris d’Orígens al barri mariner durant les primeres edicions de 2017 i 2018, l’organització trasllada gran part de la programació al front marítim. El port i la platja guanyen protagonisme amb activitats i demostracions d’oficis ja desapareguts. En aquest sentit la principal novetat és la demostració del funcionament de l’art de pesca tradicional del «rossegall». Es tracta d’una xarxa d’arrossegament pròpia de la Mar de l’Ebre que era estirada per pescadors els quals se submergien mig cos dins el mar.

La calada del rossegall tindrà lloc el diumenge 13 d’octubre, a la platja del Garbí, i consistirà en una demostració a càrrec de 14 mariners (set per cada banda) de com funcionava aquesta art de pesca desapareguda als anys 60. «Avui en dia és una art de pesca desaparegut però el tornem a fer per a reivindicar-lo i per a que els més menuts puguin conèixer què era», ha explicat el regidor d’Identitat Rafa Balagué, durant la presentació del programa d’«Orígens» aquest dijous.

Altres activitats destacades que es desenvoluparan al front marítim serà la II Regata de muletes (en la que sortida serà a toc de corn marí), la visita del pailebot Santa Eulàlia, l’arribada del peix i la posterior subhasta cantada, i la concentració de vuit embarcacions de vela llatina.

Més participació
El gruix de les activitats d’«Orígens», però, es concentren al barri del Xicago, amb demostracions d’oficis, jocs tradicionals, ballades, actuacions, concursos, tallers o presentacions literàries. Com a plats forts nocturns d’aquesta edició d’«Orígens» destaquem l’espectacle de jotes de divendres amb la participació de 3 rondalles i 5 cantadors, acompanyats pels balladors de l’Esbart Dansaire rapitenc; el gran espectacle de cabaret a la plaça del Museu el dissabte; i el concert de Jonatan Penalba a la clausura, el diumenge al vespre.

En l’apartat gastronòmic, augmenta la participació de restaurants i bars que ofereixen menús i tapes especials amb motiu d’«Orígens», amb un total de 9 restaurants i 10 bars. L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha posat de relleu l’enorme participació del poble rapitenc i del teixit comercial, tal com es va veure en les dues primeres edicions. »Orígens té l’escenari principal al barri del Xicago però s’acaba convertint en una taca d’oli al poble perquè els comerços, els restaurants i els bars s’aboquen», ha destacat Caparrós.

També s’arribarà a la xifra de 10 tavernes d’entitats que organitzen activitats i que a més ofereixen servei de beguda i menjar amb plats típics de la cuina pagesa i marinera.Totes les tavernes treballen amb plats i coberts compostables i gots reutilitzables, un fet que aporta valor afegit a »Orígens».

Consulta el programa.

Pin It on Pinterest

Share This