La Ràpita clou tres dies farcits d’activitats al barri mariner del Xicago

La Ràpita recupera l’alè avui després de tres dies de gran intensitat festiva i tradicional. Orígens, en la seua segona edició, ha reforçat el sentiment de pertinença a un poble que ha demostrat l’orgull que té pel seu passat més humil. Un passat que ha estat representat per una vuitantena d’activitats en les que s’ha bolcat el veïnat, omplint de vida el barri mariner del Xicago des de divendres i fins que anit, un concert dels Quicos, posava el colofó daurat a un esdeveniment popular amb milers de participants i visitants, en què Amposta ha estat ciutat convidada. L’alcalde, Josep Caparrós, va anunciar durant la cloenda que Orígens 2019 se celebrarà de l’11 al 13 d’octubre.

“Durant aquests tres dies ha acabat quallat de forma magnífica tot el treball que durant molts mesos han estat fent moltíssimes entitats, associacions i particulars del poble, liderats per la comissió de voluntariat d’Orígens , i estem molt satisfets de la participació que hi ha hagut, també de la varietat i acceptació de les vuitanta activitats del programa, així com de la gran afluència que hem tingut dels veïns del nostre entorn”, ha afirmat l’alcalde, Josep Caparrós, fent valoració del que ha estat aquesta segona edició. El regidor d’Identitat, Rafa Balagué, també ha agraït la col·laboració generalitzada del poble rapitenc per fer créixer Orígens com ho ha fet només en dos edicions. “A la Ràpita, quan fem alguna cosa que ens toca al cor ho fem amb totes les ganes del món, ho donem tot, i aquests han estat tres dies intensos amb moltes activitats de molta qualitat, sorgides de totes entitats, de les famílies, dels iaios, dels nets, de tot el poble que s’ha implicat per fer-ho possible”, ha apuntat Balagué.

De fet, el de satisfacció és el sentiment més generalitzat entre els organitzadors i també entre la ciutadania, que des dels dies previs havien anat preparant Orígens, fent-se la vestimenta que han lluït durant aquests tres dies i també recuperant, per exhibir, els estris que han guardat les famílies dels avantpassats. Objectes de principis del segle XX que han sortit als carrers engalanats del Xicago per representar dos realitats que estan a la base de la societat rapitenca: la pagesa i la marinera. Des de ralls, a tocadors, càntirs, fotografies antigues, balances, cabassos, carros i molts altres instruments han servit per rememorar usos perduts que encara molts recorden. I així anaven sorgint comentaris i converses dels milers de persones que han passejat pel Xicago atrets per Orígens. Per recuperar forces, nombroses tavernes han retornar la cuina més tradicional al barri, portades per entitats que el primer dia ja veien sorpreses com s’anaven esgotant en poques hores les previsions que tenien a més llarg termini.

L’arribada del pailebot Santa Eulàlia, la passejada de carros i cavalls, l’acte d’inauguració, l’actuació d ela rondalla rapitenca i el ball públic a l’envelat situat a l’antiga platja de l’Arenal van ser algunes de les propostes més seguides el primer dia. Dissabte, l’arribada de les parelles de pesca per procedir a la venda a l’encant al Gurugú, el tast de fideus seixats, el campionat de morra o l’estrena de l’obra teatral “Toristes”, a càrrec de Xip Xap, van concentrar un públic molt nombrós. Però entre els plats forts d’Orígens puja al pòdium concert que dissabte a la nit van oferir la banda de l’Agrupació Musical Rapitenca i Pep Gimeno ‘Botifarra’, amb la plaça Agustí Vizcarro, davant del Museu, plena de gom a gom.

Ni tan sols la pluja va fer desaparèixer les ganes d’acabar com cal el programa d’Orígens. Ahir diumenge malgrat les prediccions meteorològiques, la gent va tornar a sortir fins a l’últim raig de sol pel barri del Xicago fins que a la tarda es va haver d’implementar un pla B i, degut al fort aiguat, els actes al carrer es van traslladar al pavelló firal. De nou es va omplir de gent que hi va voler passar la tarda amb la ballada de jota de l’Esbart Dansaire, la saltada popular a la corda, el berenar amb pa amb xocolata i el concert final dels Quicos, que van posar el colofó presentant el seu treball per al 2019 i cantant conjuntament amb el públic cançons que han aprés al poble de la Ràpita, on aquests dies han fet tallers en els que han compartit lletres antigues per recuperar-les. Un concert entranyable i molt aplaudit pel públic, que marxava a casa amb ganes de rememorar tot el que s’ha viscut durant el cap de setmana a Orígens.

Foto: Sofia Cabanes | Aguaita.cat

Pin It on Pinterest

Share This